Domowe pasty do zębów

Pasty do zębów ~ dowiedz się więcej


    W sklepowych pastach do zębów jest wiele niepotrzebnych składników. Spełniają one najczęściej rolę zagęszczaczy (guma ksantanowa, modyfikowana skrobia, karboksymetyloceluloza) lub powodują tworzenie się piany podczas mycia zębów np. laurylosiarczan sodu (skrót- SLS lub SDS). Niektóre składniki  służą polepszeniu smaku i wyglądu (sorbitol, sacharyna, dwutlenek tytanu, barwniki).

Dlatego z każdym dniem powiększa się grono osób, które wracają do sprawdzonych, dawno odkrytych sposobów na domowe mikstury do mycia zębów. Ja, metodą prób i błędów, spośród wielu z nich przedstawię wam dwie, które ja używam. Pasty te są proste w wykonaniu i zawierają same naturalne składniki.

1. Odświeżająca pasta do zębów z olejkiem miętowym

Składniki:

- 2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

- 1 łyżka sody oczyszczonej

- pół łyżki glinki białej (nie trzeba, ja akurat miałam:))

- 6 kropel olejku miętowego

- jeśli dla kogoś jest ważny smak, to można dodać troszkę erytrolu (naturalnie uzyskiwany cukier, który ma działanie przeciwpróchnicze)

Sposób przygotowania:

    W słoiczku łączymy olej kokosowy (można go wcześniej delikatnie podgrzać), sodę oczyszczoną i glinkę białą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy kilka kropel olejku miętowego. I już ! Pasta gotowa. Ja nie przechowuję jej w lodówce. Staram się robić niewielkie ilości, tak, żeby zużyć do tygodnia.

A teraz trochę o składnikach...

  • Soda oczyszczona neutralizuje kwasy z osadu nazębnego, zapobiegając wystąpieniu zapalenia dziąseł. Do tego likwiduje nieprzyjemny zapach.
  • Olej kokosowy posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.W jamie ustnej niszczy szkodliwe bakterie, redukuje tworzenie się płytki i kamienia nazębnego oraz zapobiega tworzeniu się aft.
  • Olejek miętowy wykazuje również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne. Do tego pięknie odświeżająco pachnie.
  • Glinka biała - to skarbnica minerałów. W jej składzie znajdziemy: krzemionkę, tlenek glinu, żelaza, manganu, magnezu, wapnia oraz sodu, a także cynk.

2.  Aromatyczna pasta cynamonowa

Składniki:

- 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

- 1 łyżeczka cynamonu

- pół łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

    Tak jak w poprzedniej paście łączymy wszystkie składniki: czyli olej kokosowy (olej lekko podgrzać) z cynamonem oraz sodą. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do słodkiego smaku past sklepowych może dodać odrobinę erytrolu.

I znowu kilka słów o składnikach....

  • Cynamon chyba każdy zna?! U mnie w domu od dawna stosujemy cejloński. Jest o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy. Tu w naszej paście jest on składnikiem, który działa również przeciwbakteryjne i antygrzybiczo. Do tego pięknie pachnie. Polecam!!!   

Zachęcam więc do eksperymentowania, bo warto :)

PS. Zapraszam też na mój kanał do obejrzenia filmiku o pastach: https://www.youtube.com/watch?v=CIaCQ4aSAww 💜💚                 

Komentarze

Popularne posty