Domowe pasty do zębów
Pasty do zębów ~ dowiedz się więcej
W sklepowych pastach do zębów jest wiele niepotrzebnych składników. Spełniają one najczęściej rolę zagęszczaczy (guma ksantanowa, modyfikowana skrobia, karboksymetyloceluloza) lub powodują tworzenie się piany podczas mycia zębów np. laurylosiarczan sodu (skrót- SLS lub SDS). Niektóre składniki służą polepszeniu smaku i wyglądu (sorbitol, sacharyna, dwutlenek tytanu, barwniki).
Dlatego z każdym dniem powiększa się grono osób, które wracają do sprawdzonych, dawno odkrytych sposobów na domowe mikstury do mycia zębów. Ja, metodą prób i błędów, spośród wielu z nich przedstawię wam dwie, które ja używam. Pasty te są proste w wykonaniu i zawierają same naturalne składniki.
1. Odświeżająca pasta do zębów z olejkiem miętowym
Składniki:
- 2 łyżki oleju
kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
- 1 łyżka sody
oczyszczonej
- pół łyżki glinki
białej (nie trzeba, ja akurat miałam:))
- 6 kropel olejku
miętowego
- jeśli dla kogoś jest
ważny smak, to można dodać troszkę erytrolu (naturalnie uzyskiwany cukier,
który ma działanie przeciwpróchnicze)
Sposób przygotowania:
W
słoiczku łączymy olej kokosowy (można go wcześniej delikatnie podgrzać), sodę
oczyszczoną i glinkę białą. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy kilka kropel
olejku miętowego. I już ! Pasta gotowa. Ja nie przechowuję jej w lodówce.
Staram się robić niewielkie ilości, tak, żeby zużyć do tygodnia.
A teraz trochę o składnikach...
- Soda oczyszczona neutralizuje kwasy z osadu nazębnego, zapobiegając wystąpieniu zapalenia dziąseł. Do tego likwiduje nieprzyjemny zapach.
- Olej kokosowy posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.W jamie ustnej niszczy szkodliwe bakterie, redukuje tworzenie się płytki i kamienia nazębnego oraz zapobiega tworzeniu się aft.
- Olejek miętowy wykazuje również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne. Do tego pięknie odświeżająco pachnie.
- Glinka biała - to skarbnica minerałów. W jej składzie znajdziemy: krzemionkę, tlenek glinu, żelaza, manganu, magnezu, wapnia oraz sodu, a także cynk.
2. Aromatyczna pasta cynamonowa
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Tak jak w poprzedniej paście łączymy wszystkie składniki: czyli olej kokosowy (olej lekko podgrzać) z cynamonem oraz sodą. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do słodkiego smaku past sklepowych może dodać odrobinę erytrolu.
I znowu kilka słów o składnikach....
- Cynamon chyba każdy zna?! U mnie w domu od dawna stosujemy cejloński. Jest o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy. Tu w naszej paście jest on składnikiem, który działa również przeciwbakteryjne i antygrzybiczo. Do tego pięknie pachnie. Polecam!!!
Zachęcam więc do eksperymentowania, bo warto :)
PS. Zapraszam też na mój kanał do obejrzenia filmiku o pastach: https://www.youtube.com/watch?v=CIaCQ4aSAww 💜💚
Komentarze
Prześlij komentarz