Bylica Piołun
PIOŁUN ~ wygląd oraz jego właściwości lecznicze
Bylica
piołun kwitnie od lipca do początków września. Ale ja nawet teraz zbieram i
suszę listki, które nadal wyrastają. Rośnie w bardzo suchych i słonecznych
miejscach. Liście piołunu są srebrzystozielone, kwiatki piołunu są bardzo
drobne, mają żółty kolor. Roślina ta ma charakterystyczny zapach. Możemy go spożywać w postaci nalewki, naparu lub olejku. Ja przedstawię
Wam te dwa pierwsze zastosowania.
Piołun zwany zielem panieńskim, reguluje
cykle menstruacyjne, łagodzi bóle miesiączkowe. Ma działanie
przeciwpasożytnicze, jest bardzo pomocny przy takich dolegliwościach jak:
zgaga, wzdęcia. Jest to roślina pomocna przy kłopotach z woreczkiem
żółciowym czy ogólnie wątrobą. Również dzięki działaniu bakteriobójczemu
stosowany w problemach z układem moczowym. Bylica piołun wzmacnia organizm,
poprawia metabolizm oraz apetyt. W przypadku i infekcji - ziele to obniża
też gorączkę. Nalewka lub napar pomocne będą przy przewlekłych zaparciach
oraz niestrawnościach oraz działają rozkurczowo.
Do czego wykorzystać ziele
piołunu?
1. Nalewka z piołunu
Jak zrobić nalewkę piołunową?
3 łyżki pokrojonego piołunu umieszczamy w słoiku, zalewamy pół
litra alkoholu 40%. Odstawić na 10-14 dni w ciemne, ciepłe miejsce (u mnie
szafka w kuchni). Miksturę codziennie wstrząsamy. Po 14 dniach odcedzamy i
nalewka gotowa do użycia:)
Jak stosować?
- Wewnętrznie - do 3 razy dziennie po 20-30 kropli (pół do 1 łyżeczki) na ok. 1/5 do 1/2 szklanki wody.
- Zewnętrznie - smarujemy przy bolących stawach
biodrowych, bólach kręgosłupa, kolan, itd., lub rozcieńczamy nalewkę z
wodą i robimy okłady na bolące miejsca.
Przy skórnych problemach alkoholowy wyciąg używamy do
przemywania skóry (wtedy można rozrobić z wodą), na wypryski, opryszczkę -
stosujemy sam wyciąg punktowo.
Ja w tym roku zrobiłam więcej takiej nalewki. Jeśli pilnie Tobie
potrzebna lub chcesz wypróbować na swoje dolegliwości, skontaktuj się ze mną,
spróbuję Ci pomóc:)
2. Suszone ziele piołunu
Jak ususzyć?
Po zerwaniu oczywiście pozostawiamy zioła
rozłożone na dworze, żeby wyszły robaczki. Następnie rozkładamy na papierze i
suszymy w ciemnym, przewiewnym miejscu. Można też suszyć w całych wiązkach -
bierzemy kilka gałązek piołunu, związujemy je ze sobą i w ten sposób suszymy.
*Z ususzonego ziela piołunu przygotowujemy napar.
Jak zrobić napar?
1 łyżeczka na szklankę wrzątku - zaparzamy 20
minut. Wtedy pijemy w ciągu dnia po łyżce-dwie co jakiś czas - ponieważ jest
tak gorzki, że nawet ciężko by było go od razu wypić. Popijać szczególnie 20-30
minut przed jedzeniem. Ale też gdy mamy ciężkość w żołądku, wzdęcie po
zjedzeniu posiłku, to też wskazane popić trochę takiego naparu.
Ja zawsze odrobinkę piołunu
dodaję do każdej herbatki, jaką sobie robię. Dzięki temu często, jak sobie
pozwolę zjeść np. kawałek pysznego ciasta, na bieżąco poprawiam trawienie,
które mogłyby być zaburzone przez moje małe grzeszki (komu one się nie
zdarzają...)
Herbatka z piołunu przede
wszystkim poprawia trawienie poprzez zwiększenie kwasowości soku żołądkowego.
Sprzyja rozpuszczaniu polipów, a także wpływa na szybsze pozbycie się
pasożytów. Napar z piołunu można zastosować też przy dolegliwościach
intymnych, gdyż działa grzybobójczo i bakteriobójczo.
PS. Gałązki z piołunu można też zawiesić na karniszu tuż przy oknie, ponieważ jego zapach będzie odstraszał komary i inne owady. Jeśli chcemy, żeby piołun wciąż odstraszał owady, raz na tydzień musimy taką wiązkę wymieniać.
Kiedy
nie wolno stosować piołunu?
Przeciwwskazaniem do stosowania jest ciąża oraz karmienie piersią oraz
uczulenie na piołun. Piołunu nie powinno się stosować u dzieci oraz w ostrych
stanach zapalnych układu pokarmowego.
Komentarze
Prześlij komentarz