Czarny bez

CZARNY BEZ i jego lecznicze właściwości

Czarny bez jest rośliną bogatą w witaminy i minerały. Są w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor. Zawiera też pierwiastki: żelazo, miedź, mangan i cynk.

Czarny bez ma wiele właściwości leczniczych : obniża gorączkę, łagodzi kaszel, dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmacnia organizm, aby szybciej uporał się z przeziębieniem, infekcją wirusową czy bakteryjną. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce czarnego bzu.

Co warto zrobić z czarnego bzu?

1. Ja osobiście uwielbiam lemoniadę z czarnego bzu:)



Taka lemoniada jest to dla nas naturalne lekarstwo, które nie tylko leczy, ale też pysznie smakuje :)

 

 



*Oto przepis:

(Na 2 l napoju)

    - 3 garście kwiatów bzu czarnego zalać 2 l wody i dodać kilka plastrów cytryny. Odstawić na 3 godziny. Po upływie tego czasu nasza pyszna lemoniada jest już gotowa do picia. 

Kiedy już nie mamy świeżych kwiatów, korzystamy z suszonych, ale wtedy trzeba zalać susz 0,5 litra wrzącej wody, zaparzać ok. 10-15 minut, a następnie dolać 1,5 litra zimnej wody. Lemoniadę można schłodzić dodając kilka kostek lodu.

2. Syrop z kwiatów czarnego bzu

 


Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetny na przeziębienia, działa napotnie oraz wzmacnia cały układ odpornościowy. 




Składniki na wyśmienity syrop z kwiatów czarnego bzu:

- ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)

- sok wyciśnięty z kilku cytryn

- 2 litry wody

- 1 kg cukru (można zastąpić miodem)

Wykonanie:

    Do syropu używamy tylko kwiatów. Wkładamy je do dużego słoja (co najmniej 3 litrowy). Wkładamy też do niego pokrojone w plastry cytryny. Robimy syrop cukrowy - w tym celu w garnku zagotowujemy 2 litry wody z cukrem , mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie słój z kwiatami bzu i cytryną zalewamy zagotowaną wodą z cukrem. Zakręcamy słój i odstawiamy na 2-3 doby (nie zakręcamy szczelnie).

Po wskazanym czasie sok przelewamy do butelek lub słoiczków i pasteryzujemy ok. 20 minut. Jeśli część syropu chcemy wypić w krótkim czasie, wtedy bez pasteryzacji możemy go przechowywać w lodówce do ok. dwóch tygodni. Jeśli nie chcesz pasteryzować słoików, to trzeba podgrzać syrop przed rozlaniem i gorącym napełnić słoiczki i postawić dnem do góry. Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Stosowanie: W celu wzmocnienia odporności  pijemy 2 łyżki syropu wieczorem, dzieci - 1 łyżkę. Gdy coś zaczyna nas łapać- przeziębienie lub jakaś infekcja pijemy kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do herbat lub do wody. Od jesieni można zażywać go regularnie, wtedy jest szansa, że ominie nas każda infekcja wirusowa czy bakteryjna.

3. Warto też ususzyć kwiaty czarnego bzu


 Jeśli ususzymy kwiatki bzu czarnego, to będziemy mogli korzystać z jego leczniczych właściwości przez cały rok.



 

*Przepis:

    Suszymy same baldachy, odcinając nożyczkami łodyżki, tyle ile się da. Jak zawsze suszymy w miejscu ciepłym, przewiewnym, ale zacienionym. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 40

Taki susz pijemy w postaci naparu (herbatki), zawsze wtedy, gdy poczujemy się gorzej (przeziębienie, grypa), ale też, jeśli chcemy wypić pyszną herbatkę. W tym celu 1 łyżkę kwiatów zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy ok.10 minut i gotowe. Taka herbatka działa napotnie, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacniając tym samym jego możliwości obronne oraz poprawiając stan skóry. Działa wykrztuśnie, rozrzedzając śluz. Napar z bzu może też uśmierzyć ból głowy, gdyż poprawia krążenie. 

PS. Jeśli nie ususzyliście sobie kwiatów bzu tego lata (koniec czerwca - początek lipca), to można je kupić w dobrych zielarniach. A w przyszłym roku pamiętajcie, żeby znaleźć ten piękny krzew i ususzyć kwiaty samodzielnie! Takie własnoręcznie przygotowane herbatki są zawsze najbardziej wartościowe.  

    To tyle...krótko i na temat:) Jeśli mój artykuł ci się przyda, to bardzo się cieszę i zapraszam do kolejnych wpisów🤎

 

 

                             

Komentarze

Popularne posty