Czarny bez
CZARNY BEZ i jego lecznicze właściwości
Czarny bez jest rośliną bogatą w witaminy i
minerały. Są w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez,
sód, fosfor. Zawiera też pierwiastki: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Czarny bez ma wiele właściwości leczniczych : obniża gorączkę, łagodzi kaszel, dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmacnia organizm, aby szybciej uporał się z przeziębieniem, infekcją wirusową czy bakteryjną. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce czarnego bzu.
Co warto zrobić z
czarnego bzu?
1. Ja osobiście uwielbiam lemoniadę z
czarnego bzu:)
Taka
lemoniada jest to dla nas naturalne lekarstwo, które nie tylko leczy, ale też
pysznie smakuje :)
*Oto przepis:
(Na 2 l napoju)
- 3
garście kwiatów bzu czarnego zalać 2 l wody i dodać kilka plastrów cytryny.
Odstawić na 3 godziny. Po upływie tego czasu nasza pyszna lemoniada jest już
gotowa do picia.
Kiedy już nie mamy
świeżych kwiatów, korzystamy z suszonych, ale wtedy trzeba zalać susz 0,5
litra wrzącej wody, zaparzać ok. 10-15 minut, a następnie dolać 1,5 litra
zimnej wody. Lemoniadę można schłodzić dodając kilka kostek lodu.
2. Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetny na przeziębienia, działa napotnie oraz wzmacnia cały układ odpornościowy.
Składniki na wyśmienity syrop z kwiatów czarnego bzu:
- ok.
40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
- sok
wyciśnięty z kilku cytryn
- 2
litry wody
- 1
kg cukru (można zastąpić miodem)
Wykonanie:
Do syropu używamy tylko kwiatów. Wkładamy je do dużego słoja
(co najmniej 3 litrowy). Wkładamy też do niego pokrojone w plastry cytryny.
Robimy syrop cukrowy - w tym celu w garnku zagotowujemy 2 litry wody z cukrem ,
mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie słój z kwiatami bzu i cytryną
zalewamy zagotowaną wodą z cukrem. Zakręcamy słój i odstawiamy na 2-3 doby (nie
zakręcamy szczelnie).
Po
wskazanym czasie sok przelewamy do butelek lub słoiczków i pasteryzujemy ok. 20
minut. Jeśli część syropu chcemy wypić w krótkim czasie, wtedy bez pasteryzacji
możemy go przechowywać w lodówce do ok. dwóch tygodni. Jeśli nie chcesz
pasteryzować słoików, to trzeba podgrzać syrop przed rozlaniem i gorącym
napełnić słoiczki i postawić dnem do góry. Po wystygnięciu przechowywać w
chłodnym, ciemnym miejscu.
Stosowanie: W celu wzmocnienia odporności pijemy 2 łyżki syropu wieczorem, dzieci - 1 łyżkę. Gdy coś zaczyna nas łapać- przeziębienie lub jakaś infekcja pijemy kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do herbat lub do wody. Od jesieni można zażywać go regularnie, wtedy jest szansa, że ominie nas każda infekcja wirusowa czy bakteryjna.
3. Warto też ususzyć kwiaty czarnego bzu
Jeśli ususzymy kwiatki bzu czarnego, to będziemy mogli korzystać z jego leczniczych właściwości przez cały rok.
*Przepis:
Suszymy
same baldachy, odcinając nożyczkami łodyżki, tyle ile się da. Jak zawsze
suszymy w miejscu ciepłym, przewiewnym, ale zacienionym. Temperatura suszenia
nie powinna przekraczać 40℃
Taki susz pijemy w
postaci naparu (herbatki), zawsze wtedy, gdy poczujemy się gorzej
(przeziębienie, grypa), ale też, jeśli chcemy wypić pyszną herbatkę. W tym celu
1 łyżkę kwiatów zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy ok.10 minut i gotowe. Taka
herbatka działa napotnie, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacniając tym samym
jego możliwości obronne oraz poprawiając stan skóry. Działa wykrztuśnie,
rozrzedzając śluz. Napar z bzu może też uśmierzyć ból głowy, gdyż poprawia
krążenie.
PS. Jeśli
nie ususzyliście sobie kwiatów bzu tego lata (koniec czerwca - początek lipca),
to można je kupić w dobrych zielarniach. A w przyszłym roku pamiętajcie, żeby
znaleźć ten piękny krzew i ususzyć kwiaty samodzielnie! Takie własnoręcznie
przygotowane herbatki są zawsze najbardziej wartościowe.
To
tyle...krótko i na temat:) Jeśli mój artykuł ci się przyda, to bardzo się
cieszę i zapraszam do kolejnych wpisów
Komentarze
Prześlij komentarz